TEST: MotocykleTesty
Trendy

TEST: Vespa GTV & GTS – Zvonku štýlové baránky s milučkým dizajnom, no zvnútra divoké talianske šelmy

TEST: Vespa GTV 300 & GTS 300 SuperSport

Mestské skútre sa aj na našom trhu slušne rozširujú. A nielen tie 125-kové, ktoré môže osedlať každý držiteľ B-čkového vodičáku, ale aj tie väčšie, tristovkové. A hneď dva z nich sme mali možnosť otestovať aj my. A neboli to hociaké skútre, ale rovno kultové talianske Vespy. Jedna bola ladená do retra, druhá do športova. Pod naše zadky sa tak dostali modely Vespa GTV 300 a GTS 300 SuperSport s výfukom Akrapovič. Okrem toho, že osedávate spolu s týmito modelmi aj kus histórie, tak sa môžete tešiť aj z ich nezameniteľného dizajnu a v neposlednom rade, vďaka laďáku Akrapovič pri športovejšej Vespe, aj hlbokému prďáku mestského skútra. A ako sme sa cítili na jednej či druhej talianskej kráske a aké sme mali pocity z jazdy na týchto kultových strojoch, vám radi prezradíme v našom redakčnom teste.

Chcete skôr retro alebo športový model Vespa?

Dotykom modernosti je okrúhly TFT displej, ktorý samozrejme dobové Vespy nemali.

Po dizajnovej stránke asi ani nemusíme hovoriť, že Vespa nie je len skúter, ale je doslova dizajnovým kúskom, ktorý zdobí svetové cesty už od štyridsiatych rokov minulého storočia. A keďže nielen dnešnému svetu vládne retro, tak aj Vespa svoje tvary veru veľmi nezmenila, vďaka čomu vďačí za veľký úspech. Samozrejme, modifikáciám naprieč desaťročiami za nevyhla. Ak však by ste mali chuť vlastniť modernú Vespu, ktorá odkazuje svojimi tvarmi na predkov z minulého storočia a tiež aj tisícročia, tak model GTV je pre vás ako stvorený. Vďaka guľatému svetlometu umiestnenom na blatníku predného kolesa vzdáva hold Vespám z päťdesiatych rokov. Dotykom modernosti je okrúhly TFT displej, ktorý samozrejme dobové Vespy nemali, no svojim prevedením dokonale zapadá do retro dizajnu.

Pre milovníkov športovejších kriviek je tu Vespa GTS, ktorá sa môže pochváliť výraznou kravatou na prednej maske, tiež samozrejme nechýbajú športové plakety a do plusu, nielen na výzore, ale aj na cene, je na našej testovačke primontovaný aj výfuk Akrapovič, ktorý nielen pozdvihne športový dizajn, ale aj mestský skúter vytrhne zo všednosti hlučnejším prejavom. Oba skútre dostali LED-kové osvetlenie, ktoré z tejto klasiky, robí klasiku modernú a dáva jej nielen moderný dizajnový, ale aj praktický a funkčný nádych.

Inzercia Odťahová služba Rečičár


    Motor solídny na mesto i mimo mesto…

    Obe testované Vespy aj GTV aj GTS dostali tristovkový kvapalinou chladený jednovalcový motor s výkonom 23,8 koňa. Ide o údajne najsilnejší motor, aký bol kedy do modelov Vespa montovaný. Aj napriek športovosti GTS-ky sa výkon motora nijak špeciálne neupravoval. V praxi to znamená viacero vecí. Prvou je, že na tento skúter vám už neplatí len automobilové B-čko, ale musíte mať spravený minimálne motorkový vodičák A2. Druhá vec je, že tieto skútre nemajú problém vyšplhať a aj aj prekonať maximálnu povolenú diaľničnú rýchlosť, čo ich praktickosť a využitie výrazne posúva vpred. Samozrejme, s výkonom rastie aj apetít skútrov, avšak v rozmedzí 3-4 litrov na 100 km sa stále viete vďaka 8,5 litrovej nádrži voziť v okruhu presahujúcom 200 km, čo je určite plus.

    Čo je však drobným mínusom, je účinnosť kotúčových bŕzd. Hoci sú aj predná aj zadná vybavené ABS-kom, ich účinok je na výkon skútra jednoducho neadekvátny. Pátrali sme, prečo je to tak, a dospeli sme k záveru, podľa parametrov od výrobcu, že tak 125-ka, ako aj 300-vka dostali rovnaké brzdy s 220 mm kotúčom a ABS/ASR. Ale že úplne rovnaké. Preto sme ich pri 125-ke chválili, no pri 300-vke sú jednoducho slabé. Treba si preto vždy v hlave prerátať, kedy musíte začať brzdiť. V pár krízovkách sme stláčali obe naplno a stále sme sa tak nejak rýchlo valili oproti prekážke. Tlmenie je tvrdšie. Vespa nerovnosti žehlila síce celkom solídne, no samozrejme, pokiaľ vletíte v 60-tke alebo 70-tke na spomaľovák, či väčší výtlk, tak to s vami poriadne hrkne. Aj napriek menším kolesám s priemermi 12-palcov, sme sa nesťažovali na utekanie skútra spod zadku či nestabilite pri náklonoch v zákrutách. Do náklonov sa tento skúter veru nebojí ísť. Dávať pozor sme si museli hlavne na čerstvo nastriekaných prechodoch či čiarach, hlavne keď nám mierne mrholilo. Vtedy sme cítili, že sa Vespa, jedna aj druhá, chystajú utiecť nám spod zadkov preč.

      Moderné technológie v retro tele…

      Obe Vespy sa môžu pochváliť modernými technológiami, ktoré už dnešný skútristi tak nejak od svojich strojov vyžadujú. O to viac, keď sú tieto skútre z kategórie prémiových, čomu zodpovedá aj ich cena. Vyzdvihnúť musíme Full-LED osvetlenie, aj keď pri GTV-čke asi v dôsledku umiestnenia svetla na blatkíku, svetlá svietili lepšie a viac osvetľovali priestor pred skútrom, ako pri modeli GTS. Plusom sú aj TFT displeje ukazujúce množstvo údajov a aj takých, ktoré v reále nevyužijete – ako je napríklad údaj o elektrickom napätí. Displeje však skútre nedostali rovnaké. Kým na retroidnejšom modeli GTV sa nachádza plne digitálny displej bez akýchkoľvek mechanických ručičiek, na športovej GTS-ke je displej delený. Jeho vrchnú časť tvorí klasický mechanický ukazovateľ rýchlosti a pod ním sa nachádza TFT-čko, zobrazujúce ďalšie údaje o jazde.

      Pri GTV-čku je možné displej spojiť s Vespa MIA rozhraním. Na slnku je o niečo horšie čitateľný ako displej modelu GTS. Modernosti napomáha aj bezkľúčové zapaľovanie, ktoré funguje znamenite, funkcia Bike Finder ktorá pomocou kľúča rozbliká smerovky skútra aby ste ho skôr našli v garáži či po tme a tiež nechýba ani USB prípojka v kastlíku pred kolenami jazdca. Ako to už pri modeloch Vespa poznáme, Taliani ponúkajú množstvo príplatkovej výbavy. Nás tešili Akrapovič výfuk na GTS-ke, či presné plexi, ale na stránkach slovenských predajcov toho nájdete oveľa viac. Aj napríklad originál Vespa prilbu bez brady (otvorenú), ktorá sa vmestí pod sedadlo. Naše M-kové a L-kové integrálky sme tam nevmestili. Stále je však pod sedadlom dostatok priestoru na batoh, na veci do práce, na malý nákup a podobne. Využívali sme aj kastlík pred kolenami jazdca, kde sme si dali peňaženku, doklady a telefóny. Avšak zistili sme, že je tam naozaj poriadne horúco a že Vespa v tejto časti slušne hreje, čo smartfónu asi na „zdraví“ moc neprospieva.

        Ako hodnotíme tristovkové Vespy my?

        V prvom rade si ohodnotíme to, čo majú tieto dva skútre jednoznačne rovnaké a tým je jednovalcový štvortaktný kvapalinou chladený motor s objemom 278 cm3 a výkonom 23,8 koňa s krútiacim momentom 26 Nm. Jeho spotreba sa hýbe v okolí 4 litrov, vďaka čomu s 8,5 l nádržou viete na jedno natankovanie prejsť aj 200 km. Motor je pre tieto skútre ako stvorený a vďaka nemu ich rozkotúľate v pohode aj na diaľničné rýchlosti, ktoré presahujú povolené maximum. A to v sedle môže sedieť aj ponad stokilový jazdec. Do stavu pokoja vás dostávajú kotúčové brzdy s ABS avšak treba si dať pozor na ich účinok, ktorý nie je úplne adekvátny sile skútra. Tlmenie oboch skútrov nie je prispôsobené nižšej kvalite ciest a mierne sme sa posťažovali na jeho tvrdosť a sem tam sme veru na spomaľovákoch poriadne nadskočili. Vďaka nízkemu ťažisku oboch skútrov sa na nich cítite naozaj stabilne a nemáte problém ich nakloniť aj viac k vozovke. Treba si však dávať pozor na vlhkú cestu či čerstvo nastriekané prechody či čiary. Na nich nám veru viackrát chceli Vespy ujsť spod zadku.

        Ak ste milovníci retro kriviek a fanúšikovia modelov zo začiatku výroby, je pre vás GTV-čka s veľkým predným svetlom na blatníku ako svtorená. Vzdáva hold predchodcom a vyzerá naozaj pôsobivo. Ak sa cítite viac ako mestský športovec a chcete si vychutnávať hlbší zvuk Akrapovič výfuku, tak pre vás je určite viac adekvátny model GTS SuperSport. Mimochodom, Akrapovič síce buble hlbšie, no ani továrenský výfuk nie je na zahodenie a vydáva na skúter relatívne príjemný zvuk. Obom skútrom nechýba ani technologická vybavenosť. Obe Vespy dostali LED-kové svetlá a tiež digitálne displeje. Mali sme pocit, že LED-ky SuperSportu sú umiestnené tak nešťastne, že nie dobre osvecujú priestro pred vami. Naopak GTV-čka svietila ako Las Vegas. Displej GTV-čky bol TFT-čkový a komplet digitálny. Analógové ručučky tu nenájdete. Naopak SuperSport ponúkol len malé TFT-čko a nad ním klasický analógový rýchlomer. A aká je cena týchto štýlových Talianiek? Na GTV-čko si pripravte 7 199 eur a na GTS-ko s plexi a Akrapovičom si ešte pripravte dobrú tisícočku navyše.

        Foto: Matúš Paločko & Marcel Szabó     Video: Marcel Szabó

        Celkové hodnotenie

        Motorizácia - 90%
        Pohodlie - 85%
        Jazda - 85%
        Variabilita - 75%
        Spracovanie - 90%

        85%

        Slušný výkonný taliansky retro aj športový stroj

        Jednovalcový štvortaktný kvapalinou chladený motor s objemom 278 cm3 a výkonom 23,8 koňa s krútiacim momentom 26 Nm podáva slušný výkon. Jeho spotreba sa hýbe v okolí 4 litrov. Kotúčové brzdy s ABS nie sú úplne adekvátne sile skútra. Tlmenie oboch skútrov nie je úplne prispôsobené nižšej kvalite ciest. Oba skútre dostali LED-kové svetlá a tiež digitálne displeje. Mali sme pocit, že LED-ky SuperSportu nie dobre osvecujú priestro pred vami. Naopak GTV-čka svietila slušne. Displej GTV-čky bol TFT-čkový a komplet digitálny. SuperSport ponúkol len malé TFT-čko a nad ním klasický analógový rýchlomer. A aká je cena týchto štýlových Talianiek? Na GTV-čko si pripravte 7 199 eur a na GTS-ko s plexi a Akrapovičom si ešte pripravte dobrú tisícočku navyše.

        User Rating: 4.76 ( 4 votes)

        Plusy:

        • Full-LED osvetlenie
        • výkonný motor
        • nízka spotreba
        • dizajn

        Mínusy:

        • brzdy
        • vyššia cena
        • tvrdší podvozok

        Cena testovaného modelu GTV/GTS:

        • 7 199 / 8 199 eur

        Technické parametre:

        Model:

        Vespa GTV 300

        Vespa GTS 300 SuperSport

        Motor:

        hpe jednovalec, štvortakt, štvorventil, elektronické vstrekovanie

        hpe jednovalec, štvortakt, štvorventil, elektronické vstrekovanie

        Vŕtanie x zdvih:

        75 mm x 63 mm

        75 mm x 63 mm

        Objem valcov:

        278 cm3

        278 cm3

        Maximálny výkon:

        17,5 kW (23,8 k) @ 8 250 ot./min

        17,5 kW (23,8 k) @ 8 250 ot./min

        Maximálny krútiaci moment:

        26 Nm @ 5 250 ot./min

        26 Nm @ 5 250 ot./min

        Rozvody:

        Vačkový hriadeľ (SOHC), 4 ventily

        Vačkový hriadeľ (SOHC), 4 ventily

        Palivový systém:

        Elektronické vstrekovanie PFI (Port Fuel Injection)

        Elektronické vstrekovanie PFI (Port Fuel Injection)

        Chladenie:

        Vodou

        Kvapalinou

        Mazanie:

        Mokrá vaňa

        Mokrá vaňa

        Štartér:

        Elektrický

        Elektrický

        Spojka:

        Automatická suchá odstredivá spojka s tlmičmi vibrácií

        Automatická suchá odstredivá spojka s tlmičmi vibrácií

        Prevodovka:

        Automatická CVT

        Automatická CVT

        Nosná konštrukcia:

        Oceľový rám so zváranými výstuhami

        Oceľový plechový skelet so zváranými konštrukčnými výstuhami

        Predné odpruženie:

        Jednoramenné s vinutou pružinou a jedným tlmičom

        Jednoduché rameno so šikmou pružinou a hydraulickým tlmičom nárazov

        Zadné odpruženie:

        Dvojitý hydraulický tlmič s predpätím nastaviteľným v 4 polohách 

        Dvojitý hydraulický tlmič s predpätím nastaviteľným v 4 polohách 

        Presné koleso:

        Hliníková zliatina 3.00×12″ – Bezdušová pneumatika 120/70-12″ 

        Hliníková zliatina 3.00×12″ – Bezdušová pneumatika 120/70-12″ 

        Zadné koleso:

        Hliníková zliatina 3.00×12″ – Bezdušová pneumatika 130/70-12″

        Hliníková zliatina 3.00×12″ – Bezdušová pneumatika 130/70-12″

        Predná brzda:

        Kotúč z nerezovej ocele, Ø 220 mm s hydraulickým ovládáním – ABS/ASR 

        Kotúč z nerezovej ocele, Ø 220 mm s hydraulickým ovládáním – ABS/ASR 

        Zadná brzda:

        Kotúč z nerezovej ocele, Ø 220 mm s hydraulickým ovládáním – ABS/ASR 

        Kotúč z nerezovej ocele, Ø 220 mm s hydraulickým ovládáním – ABS/ASR 

        Objem palivovej nádrže:

        8,5 litra (vrátane 2 l rezervy)

        8,5 litra (vrátane 2 l rezervy)

        Dĺžka/Šírka/Rázvor/Výška sedla:

        1.975 / 775 / 1.375 / 790 mm

        1.980 / 765 / 1.380 / 790 mm

        Emisná norma:

        EURO 5

        EURO 5

        Spotreba udávaná výrobcom:

        3,3 l/100 km

        3,3 l/100 km

        Emisie CO2:

        75 g/km

        75 g/km

        Cena testovačky:

        7 199 eur

        8 199 eur

        Matúš Paločko

        Autá a motorky ma fascinujú už od detstva. Zvuk motora, rýchlosť a vzrušenie z jazdy sú aj dnes mojimi "drogami". Motoristickej žurnalistike sa venujem už viac ako 10 rokov a je to nielen práca, ale aj to najlepšie a najzaujímavejšie hobby.

        Súvisiace články

        Pridaj komentár

        Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

        Back to top button