RETRO

Renault Espace I (1984-1990): európsky priekopník dodávok oslavuje štyridsiatku

40 rokov Renault Espace

Starý dobrý VAN, ako ho poznáme z 90-tych či 2000-cich rokov, je okrem Číny prakticky mŕtvy. Dnes sa však nechceme pozerať na jeho zánik, ale skôr na hodinu jeho zrodu. Aspoň čo sa týka európskeho trhu. Plymouth/Chrysler Voyager a Nissan Prairie sú považované za priekopníkov VAN-ov za oceánom. Pred 40 rokmi však publikum prekvapilo nové európske auto, konkrétne Renault Espace prvej generácie.

Keď Renault v roku 1984 predstavil Espace, spoločnosť prerazila na nové územie. Skutočné vesmírne sedany s priebežným interiérom vtedy ešte v Starom svete nepoznali. Revolučná architektúra karosérie, veľkorysý priestor a vysoko flexibilná sedacia plocha umožňovali bezprecedentný pocit priestoru a kvalitu života na palube, ktorá sa predtým nepovažovala za možnú.

Renault Espace je na trhu aj dnes…

Po 191 674 vyrobených kusoch sa o prvom Espace hovorilo, že bola „úloha splnená“.

Základná myšlienka VAN-ov pochádza z USA, no sériové vozidlo od Renaultu bolo riešením prispôsobené európskym potrebám. V každom prípade Renault Espace prvej generácie, zvnútra priestranný a zvonku kompaktný, stelesňoval inováciu, ak nie revolúciu, vo svete automobilov.

Inzercia Odťahová služba Rečičár

Až do svojho debutu vyzerali vozidlá s viac ako piatimi sedadlami skôr ako autobusy, prinajlepšom sa o nich hovorilo ako o „mikrobusoch“ akým bol napríklad aj Volkswagen Bulli. Renault a Matra vyvinuli pre svoje variabilné MPV úplne nový dizajn, ktorý v 90. rokoch viac-menej skopírovali všetci významní svetoví výrobcovia automobilov.

Jedinečný dizajnom, priestorom a variabilitou…

Typickým prvkom Renaultu Espace bola predná časť, ktorej dominovalo čelné sklo vytiahnuté ďaleko dopredu a rovnomerne stúpajúce smerom dozadu s krátkou kapotou. Princíp konštrukcie umožňoval využitie priestoru s nebývalou efektivitou. S dĺžkou len 4,25 metra a šírkou 1,78 metra ponúkala francúzska kozmická loď vysoký komfort cestovania pre sedem dospelých.

Ba čo viac, vďaka otočným predným sedadlám sa mohli pasažieri pri odpočinku doslova otáčať k sebe a vychutnávať si občerstvenie z prostredného sedadla, ktoré sa dalo premeniť na stolík. Špeciálnym vrcholom prvého Renaultu Espace je jeho variabilita. Mal samostatné sedadlá, ktoré bolo možné po prvýkrát v interiéri rozmiestniť tak rozmanito, ako si to vyžaduje.

Označenie „inovatívny“ si Renault Espace zaslúžil aj pre svoju výnimočnú konštrukciu karosérie. Nosná konštrukcia z pozinkovanej ocele bola pokrytá plastovými panelmi. Praktickému rodinnému priateľovi, ktorý citlivo reagoval aj na drobné nerovnosti pri parkovaní, preto hrdzavenie nehrozilo.

Rok 1978: Myšlienka nadobúda tvar…

História Renaultu Espace sa vlastne začína v roku 1978. Philippe Guédon, vtedajší technický riaditeľ automobilky a technologickej skupiny Matra, ktorá sa špecializovala na malosériové autá, si so sebou z USA priviezol myšlienku dodávky. Oproti tamojším maxi formátom preferoval riešenie prispôsobené európskym podmienkam. Navrhnutím takéhoto vozidla Guédon poveril dizajnéra Antoina Volanisa. Prvé prototypy „P16“ a „P17“ boli pripravené už v roku 1979.

Guédon však ešte nebol spokojný. Takto vznikol koncept „P18“. Jeho koncepcia s jednou skriňou už mala najdôležitejšie vlastnosti konceptu Espace. Súvislý interiér, vysoký posed, veľkorysý rázvor a futuristický dizajn nesmeli chýbať.

V roku 1982 Guédon predstavil projekt vtedajšiemu šéfovi Renaultu Bernardovi Hanonovi. Potenciál spoznal už na prvý pohľad. Niet sa čomu čudovať, veď Hanon sa vo veľkej miere podieľal aj na Renaulte 5.

Hanon dal zelenú sériovému vývoju neskoršieho Espace. Názov hovorí za všetko, je to francúzske slovo pre „vesmír“. Zatiaľ čo Renault bol zodpovedný za mechanické komponenty a predaj, Matra bola zodpovedná za vývoj produktov a výrobu.

Po váhavom začiatku na ceste k úspechu…

Uvedenie Espace na trh spôsobilo šok. Ale nie ten pozitívny. V prvom mesiaci predaja bolo v Nemecku, na najväčšom európskom trhu, prijatých iba deväť objednávok. Potom však publikum prijalo nezvyčajný tvar modelu Espace a uznalo presvedčivé výhody tohto produktu. Espace sa stal veľkým úspechom. V prvom roku výroby zišlo z montážnej linky 5 923 kusov.

Ponuka motorov pozostáva z 2,0 a 2,2-litrových benzínových motorov s výkonom 110, 101 a 120 koní a 2,1-litrového naftového motora s výkonom 88 koní. Na prvého európskeho zástupcu vanového konceptu reagovala trochu znepokojivo nielen verejnosť, ale aj odborná tlač. Napríklad „auto motor und sport“ zverejnil porovnávací test s novým Espace v kategórii „Minibusy“.

Aj keď táto klasifikácia zodpovedá dostupnému priestoru, vynikajúce jazdné vlastnosti kozmickej lode rýchlo ukázali, že sa testeri mýlili. Jazdné správanie bolo „ako limuzína“. Aj bez posilňovača riadenia, ktorý bol pôvodne ponúkaný ako voliteľná výbava, sa dal Espace „riadiť v zákrutách ako bežné auto“.

To však nebolo prekvapujúce, pretože Espace mal komplexný podvozok s prednými kolesami individuálne zavesenými na dvojitých priečnych ramenách a pružinových tlmičoch a zadnú nápravu s torzným nosníkom plus Panhardskú tyč. Na motoristických novinárov zapôsobí aj „dokonalý výhľad na všetky strany“ a bezproblémová ovládateľnosť pri parkovaní.

Cielený facelift a pohon všetkých kolies…

V roku 1988 bol Espace prvýkrát prepracovaný. Prepracovaná predná a zadná časť boli teraz menej hranaté. Nárazníky a spojlery boli tomu prispôsobené. Už aj tak príkladný koeficient odporu vzduchu (cd 0,34) klesol na hodnotu len 0,32. Predĺžené previsy karosérie prospievali priestoru a širšie zadné dvere ešte viac uľahčovali prístup do batožinového priestoru.

V tom istom roku obohatil modelový rad prvý variant s pohonom všetkých kolies s názvom „Quadra“. Kardanový hriadeľ vyrobený z ľahkého kompozitného materiálu prenášal silu 2,2-litrového motora na viskóznu spojku umiestnenú priamo pred zadným diferenciálom. To rozdeľovalo krútiaci moment na predné a zadné kolesá v závislosti od jazdnej situácie a stavu vozovky.

Po 191 674 vyrobených kusoch sa o prvom Espace hovorilo, že bola „úloha splnená“. Renault vytvoril prelomový koncept vozidla. Segment dodávok sa stal neoddeliteľnou súčasťou európskeho automobilového trhu a v roku 1991 dostal s druhou generáciou Espace nového silného zástupcu.

Aj v roku 2024 je model Renault Espace stále na trhu. Dnes už to je však skôr SUV so siedmimi sedadlami, ako VAN či MPV. Trh hovorí jasnou rečou v prospech SUV-čiek či crossoverov a Renault tak, ako aj iné automobilky, len plní priania svojich zákazníkov.

Matúš Paločko

Autá a motorky ma fascinujú už od detstva. Zvuk motora, rýchlosť a vzrušenie z jazdy sú aj dnes mojimi "drogami". Motoristickej žurnalistike sa venujem už viac ako 10 rokov a je to nielen práca, ale aj to najlepšie a najzaujímavejšie hobby.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button