Automobily

Lexus LBX Morizo ​​​​RR: Kompaktný crossover dostane motor GR Yaris

Lexus LBX Morizo ​​​​RR

Lexus LBX je na trhu od júna. Luxusný brat Toyoty Yaris Cross uberá na slušnej postave, no a z hľadiska techniky pohonu je nudný, pretože jediným dostupným motorom je 1,5-litrový hybridný trojvalec s výkonom 136 koní. To sa však dnes mení. Najmenšie vozidlo s vretenovým grilom sa práve stáva oveľa zaujímavejším.

Pozdravte športový Lexus LBX Morizo ​​​​RR a jeho zbesilý trojvalec z GR Yaris. Štúdiu nám ukázali na autosalóne v Tokiu len v januári 2024 a nezvyčajný silák je už k dispozícii na objednávku v Japonsku. A áno, má rovnaký motor G16E GTS, ktorý pred niekoľkými rokmi debutoval v modeli Toyota GR Yaris. V Lexuse LBX je však trochu viac výkonu. Konkrétne 300 koní s krútiacim momentom 400 Nm. Hodnoty sú tak rovnaké ako pri modeli Toyota GR Corolla, ktorá žiaľ u nás nie je dostupná.

Športový Lexus vytlačí z trojvalca maximum…

Lexus chce predávať LBX Morizo ​​​​RR za 6 500 000 japonských jenov bez ohľadu na výber prevodovky. To je aktuálne dobrých 38 000 eur.

Rovnako ako v prípade nedávno faceliftovaného modelu Toyota GR Yaris, aj Lexus LBX Morizo ​​​​RR bude k dispozícii so 6-stupňovou manuálnou a 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Japonci udávajú čas na šprint z 0-100 km/h len za 5,2 sekundy, aj keď nie je uvedené s akou prevodovkou.

Rovnako ako dva kompaktné športové autá s označením GR, aj ostré LBX je k dispozícii len s pohonom všetkých kolies. Sedí na kovaných 19-palcových kolesách a pneumatikách s rozmerom 235/45 R19. S manuálnou prevodovkou auto váži 1 440 kilogramov. V automatickej verzii je to o 30 kíl viac. Výkonná verzia je o 15 milimetrov širšia a o 10 milimetrov nižšia ako bežné LBX.

Inzercia Odťahová služba Rečičár

S dĺžkou 4,19 metra je crossover umiestnený medzi GR Yaris a GR Corolla. Medzi ďalšie športové prvky patrí o niečo agresívnejšie vyzerajúci bodykit, dvojitý výfukový systém a väčšie brzdy. V interiéri sú okrem iného výrazne športovejšie sedadlá.

Lexus chce predávať LBX Morizo ​​​​RR za 6 500 000 japonských jenov bez ohľadu na výber prevodovky. To je aktuálne dobrých 38 000 eur. K dispozícii bude aj verzia „Bespoke Build“ s ďalšími možnosťami prispôsobenia. To bude stáť v prepočte 42 100 eur. Špeciálna edícia je limitovaná na 100 kusov a udeľuje sa formou lotérie. Dodávky začnú v Japonsku koncom augusta. Lexus LBX je prvým modelom bez loga Toyota, ktorý má implantovaný malý, ale výkonný 1,6-litrový trojvalcový motor. Na našom trhu sa s najväčšou pravdepodobnosťou neobjaví.

Matúš Paločko

Autá a motorky ma fascinujú už od detstva. Zvuk motora, rýchlosť a vzrušenie z jazdy sú aj dnes mojimi "drogami". Motoristickej žurnalistike sa venujem už viac ako 10 rokov a je to nielen práca, ale aj to najlepšie a najzaujímavejšie hobby.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button