Info

Nová Dacia Duster získala len tri hviezdičky v nárazovom teste Euro NCAP

Euro NCAP

Aké nebezpečné sú nové autá rumunskej značky Dacia? Ak sa pozriete len na čisté hviezdičkové hodnotenie testovacieho zariadenia Euro NCAP, výsledok veru uspokojujúci nie je. V poslednej sérii nárazových testov Euro NCAP dostalo obľúbené kompaktné SUV len tri hviezdičky. Nemusíte sa však báť. Stále je to akceptovateľný výsledok na to, aby ste sa na palube cítili bezpečne.

Dacia sa zameriava na cenovú doatupnosť modelov…

Pokiaľ ide o ochranu detských pasažierov, Duster prekonáva malý Swift.

Dacia Duster a Suzuki Swift získali tri hviezdičky v najnovšom teste Euro NCAP, zatiaľ čo Mercedes triedy E, Volkswagen Passat a jeho dvojča Škoda Superb a Škoda Kodiaq získali najvyššie ocenenie päť hviezdičiek. BMW X2 a Renault Espace a Rafale sú klasifikované ako 5-hviezdičkové dvojičky vozidiel Austral a X1 testovaných roku 2022.

Nenápadná predajná stratégia Dacie je dobre známa, pretože značka sa vo veľkej miere vzdávala asistenčných systémov v prospech cenovej dostupnosti alebo montovala len to, čo vyžaduje zákon. Suzuki je dlhodobo výrobcom malých, jednoduchých a cenovo dostupných áut. Z pohľadu Euro NCAP nie je prekvapujúce, že Duster a Swift nezískali v testoch Euro NCAP viac ako tri hviezdičky.

Inzercia Odťahová služba Rečičár

Zákon však vyžaduje, aby všetky autá boli vybavené systémom autonómneho núdzového brzdenia, systémom udržiavania v jazdnom pruhu, inteligentnými obmedzovačmi rýchlosti a detekciou ospalosti. Duster a Swift tento záväzok plnia, no napriek tomu, že sú vybavené týmito technológiami, ponúkajú o niečo viac. Dacia však vždy zdôrazňovala, že jej zákazníci nechcú armádu asistenčných systémov, a tiež dávajú prednosť nižšej cene. A tá sa v niečom odraziť musí.

Pokiaľ ide o aktívnu bezpečnosť, normy Euro NCAP pre 5-hviezdičkové hodnotenie sú výrazne vyššie ako zákonné požiadavky. Pokiaľ ide o ochranu detských pasažierov, Duster rumunskej výroby prekonáva malý Swift.

Pozrime sa na výsledky nového Dustera podrobnejšie. Poskytne 70 percent ochrany pasažierov (dospelých) v prípade vyoseného čelného nárazu na deformovateľnú bariéru, pričom bol pri náraze vážne zasiahnutý hrudník vodiča. Pokiaľ ide o ochranu cestujúcich (detí), Dacia dosahuje 84 percent. Pri ďalších testoch Duster dosiahol 60 percent pre ochranu chodcov a 57 percent pre použité asistenčné systémy. V tejto oblasti je to pri porovnaní s automobilom z prémiovej triedy, a teda aj podstatne drahším, 92 percent pre BMW X2. Malé Suzuki Swift získalo 62 percent.

Dr. Michiel van Ratingen, generálny tajomník Euro NCAP povedal: “Najnovšia publikácia ukazuje rastúcu priepasť medzi bezpečnostnými ambíciami rôznych značiek automobilov. Rôzne hviezdičkové hodnotenia sú čiastočne spôsobené segmentmi, v ktorých autá súťažia, ale Euro NCAP tiež verí, že existuje otázka priorít značky.

Niektoré značky, ako napríklad Mercedes-Benz, Škoda, VW, BMW a Renault, sú presvedčené, že ich zákazníci dávajú bezpečnosti vyššiu prioritu v ich sortimente. Dacia a Suzuki sa zameriavajú na cenovú dostupnosť, ale spotrebitelia by si mali byť vedomí toho, že na trhu existujú konkurenčné vozidlá pre Duster a Swift, ktoré ponúkajú výrazne vyššiu úroveň bezpečnosti.“

Zdroj: Euro NCAP

Matúš Paločko

Autá a motorky ma fascinujú už od detstva. Zvuk motora, rýchlosť a vzrušenie z jazdy sú aj dnes mojimi "drogami". Motoristickej žurnalistike sa venujem už viac ako 10 rokov a je to nielen práca, ale aj to najlepšie a najzaujímavejšie hobby.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button