Technika

Bugatti Tourbillon: Nástroje od švajčiarskych hodinárov

Bugatti Tourbillon

Bugatti navrhlo model Tourbillon so „zmyslom pre mechanickú nadčasovosť“, a to je evidentné najmä v interiéri. Na prvý pohľad to vyzerá celkom podobne ako Chiron, ale je tu nový stredobod – zložitý prístrojový panel, navrhnutý a vyrobený s odbornými znalosťami švajčiarskych hodinárov.

Bugatti použilo vzácne kovy a drahokami…

Bugatti chcelo vytvoriť interiér, ktorý bude vyzerať dobre aj o 100 rokov.

Neuveriteľne vyzerajúci kus vyrobený z titánu váži len okolo 700 gramov a obsahuje viac ako 600 kusov a drahokamov, ako sú rubíny a zafíry. Štruktúra bola postavená s toleranciami 5 až 50 mikrónov a zadná strana je rovnako jemná, s konzolou podopierajúcou centrálnu obrazovku. Je pravda, že Tourbillon nám trochu pripomína neuveriteľné interiéry Pagani.

Na centrálnom číselníku sa nachádza rýchlomer a displej otáčok, zatiaľ čo v spodnej časti malý digitálny displej zobrazuje rýchlosť a radenie prevodových stupňov. Dva ciferníky sa pohybujú ako ručičky hodín. Na ľavej strane sú ukazovatele teploty, paliva a batérie. Pravý ciferník obsahuje displej výkonu 8,3-litrového hybridného motora V16 s výkonom 1 800 koní.

Inzercia Odťahová služba Rečičár

Aby mal vodič displeje stále na očiach, Bugatti vybavilo volant pevným nábojom. Ramená v hornej a spodnej časti volantu siahajú až za združený prístroj, takže pohľad na prístroj je úplne čistý.

Bugatti chcelo vytvoriť interiér, ktorý bude vyzerať dobre aj o 100 rokov. Podarilo sa mu to? Prístrojová doska je umeleckým dielom a skrytá centrálna obrazovka vyčnievajúca z hornej časti palubnej dosky by mala pomôcť zabrániť tomu, aby interiér pôsobil zastaralým dojmom, a zároveň by mal stále poskytovať analógový pocit, ktorý podľa generálneho riaditeľa Bugatti, Matea Rimaca je čoraz viac preferovaný.

Matúš Paločko

Autá a motorky ma fascinujú už od detstva. Zvuk motora, rýchlosť a vzrušenie z jazdy sú aj dnes mojimi "drogami". Motoristickej žurnalistike sa venujem už viac ako 10 rokov a je to nielen práca, ale aj to najlepšie a najzaujímavejšie hobby.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button